S realitkou nebo bez?

Stavíte dům a chystáte se prodat byt, abyste mohli umořit nezanedbatelnou částku hypotéky? Prodej bytu rozhodně není nijak snadná záležitost. Bude lepší prodat byt s realitní kanceláří nebo bez? Někteří lidé mají s realitními makléři špatné zkušenosti. Někdo má pocit, že prodat byt bez realitky se vyplatí už proto, že se ušetří za provizi.

Ekonomové však rozhodně varují před prodejem nemovitosti bez pomoci realitních makléřů. Je třeba si uvědomit, že nemovitost prodáváte tak jednou nebo maximálně dvakrát za život a tudíž nemáte v tomto ohledu žádné zkušenosti. Pomoc zkušeného makléře se tedy rozhodně vyplatí. Samozřejmě je zapotřebí vybrat si tu správnou realitku. Vyplatí se prostudovat si na internetu reference. Podle odborníků se vyplatí oslovit více realitních kanceláří najednou, tedy řekněme zhruba tři. Konkurence jen podpoří snažení a profesionální přístup. Zároveň byste se měli vyhnout výhradní smlouvě. To znamená nepodepisovat realitní kanceláři její výhradní zastoupení. Je samozřejmé, že toto vede k výhodám pro realitku a pro podstatně pomalejší obchod pro zákazníka. Protože kde není konkurence, není tolik úsilí.

Co získáte?

Pojďme si zhodnotit, co pozitivního získáte tím, že se svěříte péči realitních kanceláří.

·         Realitní makléři se umí orientovat na realitním trhu. Po letech zkušeností daleko snáze poznají zákazníka a jeho důvěryhodnost.

·         Realitní kanceláře nabízejí celou řadu služeb jako například vyřízení hypotéky nebo veškerý právní servis

·         Zkušený makléř může ušetřit Vaše peníze, když dokáže vyběhnout třeba z vykutáleným zákazníkem.

·         Jedním z nejčastějších argumentů je, že lidé nechtějí platit provizi.

Ale počítejte s tím, že když prodáváte byt bez realitní kanceláře, většina kupců to chtějí v ceně zohlednit, to znamená budou chtít i nižší cenu. To znamená, že neušetříte a ještě Vám bude chybět zázemí odborníků.
 
Ta správná otázka tedy nezní s realitkou nebo bez, ale pro kterou realitku se rozhodnout.