Jak na dopravu při cestování?

Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jakým způsobem se budete dopravovat – zda letecky, využít dálkových autobusů, nebo snad riskovat stopování? Pojďme se v dnešním článku podívat, jaké máme možnosti v případě cestování v 21. století.
 

Letadlo

Na delta vzdálenosti, zejména pak na druhou stranu zeměkoule, asi nemáme moc na výběr. Letecká doprava je nejrychlejší a když odmyslíme procedury na letištích, tak i vcelku komfortní řešení. Nevýhodou může být cena letenek. Pokud ale znáte triky či využíváte cestování s nízkonákladovými společnostmi, pak i v případě letenek lze ušetřit.
 

Autobusová doprava

Nebojte, nemáme nyní na mysli staré typy autobusů Karosa, se kterými se běžně jezdívalo od nás na zájezdy k moři do bývalé Jugoslávie. Dnešní dálkové autobusy nabízejí nebývalý komfort, jmenujme například:

•   WC na palubě,
•   přístup k Internetu,
•   teplé nápoje zdarma a studené nápoje s drobným občerstvením k zakoupení,
•   steward na palubě plně k dispozici našim přáním.

Z velkých přepravců ve světě dálkových jízd jmenujme například společnosti Student Agency, Eurolines, Flix buses.
 

Automobilová doprava

Máte-li doma spolehlivé auto a radio řídíte, pak nevidíme jako problém vyjet s ním. Po Evropě není nic daleko díky výhodné poloze naší republiky uprostřed Evropy.

Pokud vás jede více, cena za benzín a případné dálniční známky se může příznivě rozpočítat na hlavu cestovatelů.

Myslete ale na cestovní pojištění, havarijní pojištění, evropský řidičský průkaz a zejména na pravidla silniční dopravy v zahraničí, která se mohou odlišovat od těch v České republice. Mějte na paměti, že například ve Velké Británii a na Maltě se jezdí vlevo.

 
Stopování
Na první pohled možná nejriskantnější způsob cestování, ale zato bezesporu nejzajímavější a nejlevnější. Má samozřejmě nevýhodu, že jste zavislí na tom, zda vás někdo nabere a pojede vašim směrem.
Pokud ale cestujete sami či maximálně v páru, doporučujeme vyzkoušet. Násilí se bát nemusíte. Procento toho, že vás někdo napadne je nižší než nehoda vašeho autobusu či auta.