Rychlé jídlo nemusí být nezdravé

Častokrát si myslíme a představíme si pod „rychlým jídlem“ jenom nějaký přesmažený hnus z fast-foodu. Dobře bychom ale měli vědět, že chicken nuggets a hamburger nejsou ta jediná chutná rychlá jídla, která si můžete udělat. Mnohdy je to totiž spíše o lenosti cokoliv vymýšlet, natož pak plánovat dopředu.

MCdonald hranolky, které právě slečna pojídá

Pokud posilujete, vykonáváte značnou finanční zátěž nebo chcete jenom ušetřit, tak je nutné plánovat si i stravu na celý den. Obědy, svačiny, večeře. Značná část receptů a vaření může být považována za rychlá jídla. Někdy máte třeba jen hodinu na to, abyste uvařili a pojedli. Co si tedy uvařit, když je třeba?

hranolky a hamburger v restauraci na pěkném podnose

1) Orestované kuřecí či krůtí maso na kari a s pálivým kořením a se zeleninou + rýže či jáhly. Jednoduché jídlo, které zasytí, má všechny bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu a ještě k tomu všemu chutná dobře. Stačí jenom na pánev hodit maso, zasypat ho kořením a kari (případně jinou kombinací, která vám chutná), až se maso orestuje do zlatova a je zaceleno, hodíte tam zeleninu (mrkev, papriku, cuketu, apod.) a vedle si uděláte trochu rýže nebo jáhly. A máte to za půl hodiny.

2) Čočka s vajíčkem, chlebem a okurkou. Stará dobrá klasika, kterou známe z mnoha školních jídelen. My si ovšem nemusíme pochutnávat jenom na té klasické hnědé čočce, můžeme si koupit červenou, žlutou nebo černou, dochutit ji kořením dle libosti (paprika, kari, chilli nebo i provensálské bylinky), uvařit k tomu vejce pro bílkoviny a nějaký ten chleba na zákus s okurkou. Jednoduché, chutné a rychlé.

A to jsou jenom dva recepty, které zvládne každý a nepotřebuje k tomu být nijak zkušený kuchař. A takových receptů najdete bezesporu kvanta. Cílem je to, aby vaše rychlé jídlo nebylo jenom takové jakési jídlo na zaplácnutí, ale abyste do svého těla dostali potřebné živiny a složky, které udrží vaše tělo v kondici a vy budete zasyceni a připraveni na celý den práce. A krabičku sebou!