Kvalitní kuchyňské nože jsou základem pro pohodlnou práci v kuchyni

Vaření je v poslední době velice silně mediálně https://www.spotrebice-whirlpool.cz/produkty/mycky/ popularizovaný obor po celém světě a mezi nejdůležitější kuchařské vybavení patří nože kuchyňské.

Ti nejlepší profesionální kuchaři dávají nožům při své práci takový význam, že si je nosí důkladně zabalené v pouzdrech ve svém příručním kufříku, aby si je nepoškodili a zásadně je nikomu nepůjčují.
zelenina a nůž

Pro různé druhy potravin a různé zpracování jsou na míru dělané rozdílné typy nožů, které se od sebe liší délkou a vytvarováním čepele, která má i několik druhů ostří. Ocelová čepel je podle potřeby různě široká a pružná, někdy i se specificky upraveným povrchem zaručujícím například nepřilnavost a hladký řez. Kvalitní materiál pro výrobu čepelí je zárukou dobrého a trvanlivého ostří.

Tupé nože jsou nejčastějším zdrojem úrazů při práci v domácnosti. Pořezání tupým nožem je závažnější, protože na nůž je vyvíjený velký tlak.

Rukojeti nožů by měly být ergonomicky tvarované a z kvalitního materiálu. Musí hezky sednout do ruky a neměly by klouzat. V minulosti se nejčastěji na výrobu rukojetí používalo dřevo. Dnes už je to spíše rarita. Nejčastěji se setkáváme s plastem, který se snadno a lépe čistí a je vhodný do myček nádobí. Profesionální kuchaři si své nože čistí sami, a to většinou jen pod vlažnou tekoucí vodou a vytřením do sucha. Časté mytí nožů v myčce není ideální, protože se kuchyňské nože rychleji otupí vlivem horké vody a také se můžou během mytí posunout a poškrábat ostatní nádobí.
kuchyňské prkýnko s nožem

V široké nabídce kuchyňských nožů švýcarských a německých výrobců si vybere všechny potřebné nože každý zájemce. Ceny jednotlivých nožů jsou velice příznivé, je u nich uvedeno, pro jaké použití jsou vhodné, z jakého jsou materiálu a jak mají upravené ostří. Sady nožů můžou být i praktickým dárkem pro přátele, kteří rádi vaří a prodejce nabízí i brousky a ocílky pro údržbu kuchyňských nožů.